Vill du prenumerera på våra trendspaningar?

Maila då ditt namn, företag och din mailadress
till Anders Lindén.

Tango on Tour – en internationell spaning

Minns ni att det nyss var millennieskifte? Och nu är det bara ett halvår innan vi kliver in i 2020-talet…. Möjligheterna att kommunicera blir allt fler och lösningarna allt komplexare. Det är hart när omöjligt för en kommunikationschef att idag ha djupare förståelse för alla kanaler man förfogar över och att ha en komplett bild av utbudet. Du är inte själv längre bäste dräng utan nu är det mer en för alla, alla för en. Under våren har vi på Tango haft en intensivare konferensperiod än någonsin tidigare. Allt för att skaffa mer inspiration och kunskap inom vårt specialområde – samarbeten mellan kommersiella parter, s k Brand Alliances.

Som rådgivningsbyrå måste vi hålla oss à jour med vad som händer. I och med att vår grundplattform sponsringen har utvecklats till en mängd olika typer av samarbeten, har också vårt uppdrag breddats. Idag skapar Petter och Circle K tillsammans affärer i form av en ”ny” hamburgerkedja och artister som Rihanna och Beyoncé inleder samarbeten med Louis Vuitton och Adidas. Tekniska museet bygger ett helt nytt upplevelsecenter i samarbete med Ericsson och Stora Enso och Malmö FF samarbetar med Arbetsförmedlingen för att skaffa fler jobb åt unga. NFL-ligan samarbetar med Fortnite och gamern Ninja för att nå unga målgrupper, och IBM utvecklar AI-lösningar åt både Grammy-galan och Wimbledon-tennisen.

Så för att hålla oss up to date har vi under våren besökt konferenser i Oslo, Chicago, Bryssel, Köpenhamn och London. Vi ska nu försöka ge er en snabb resumé av denna World Tour…

Hållbarhet var i år en självklarhet

På senare års internationella konferenser har CSR-projekt och hållbarhetslösningar legat högt på agendan. Man har lyft fram detta som unikt och nydanande. Riktigt så kändes det inte i år. Självfallet fanns ett antal riktigt bra projekt inom området med på agendan, men känslan efteråt är att området inte längre känns som unikt utan är en självklarhet för dagens företag. Det har helt enkelt blivit vardag med hållbart företagande, åtminstone i den västerländska del av världen där vi rört oss.

Ändå lyste några projekt klarare än andra. Energibolaget Electric Ireland berättade om sitt engagemang i Pieta House, vilka arbetar med självmordsprevention. Organisationen bildades så sent som 2009 och samarbetet har löpt sedan 2013. Under den tiden har insamlingseventet Darkness into Light växt från 400 personer i en park i Dublin, till 215.000 deltagare på 170 platser i 17 länder. Eventet är en manifestation som startar 04.00 en lördagsmorgon i maj, och man vandrar bokstavligen tillsammans ur mörkret in i ljuset. En av de stora anledningarna till sitt engagemang som Electric Ireland uppgav, var behovet att bygga sitt varumärke genom att ses som ett ansvarstagande företag. Man har svårt att rekrytera kompetent personal på Irland, då regeringens generösa skattereformer gör att internationella jättar inom IT och annat gärna har sitt Europakontor i Dublin. Och hur ska ett elföretag kunna matcha Google när det handlar om image kring sitt företag…?

När vi ändå är inne på HR och rekrytering var det intressant att höra filmbolaget 21st Century Fox prata om hur man tillsammans med PepsiCo byggt en kampanj runt filmen Hidden figures för att locka fler kvinnor att vilja studera inom STEM (Science, Technology, Engineering, Maths). Filmen handlar om hur afroamerikanska kvinnor deltog i arbetet på NASA med de första rymdfärderna och vilken usel situation dessa begåvade kvinnor fick jobba i. Har ni inte sett filmen är det ett bra tips inför helgen! Man berättade också om en undersökning kring ”The Scully Effect” som genomförts i samband med att TV-serien Arkiv X nyligen firat 20-årsjubileum. En av de två huvudkaraktärerna, Dana Scully, var i serien något så ovanligt som en kvinnlig agent som samtidigt var intelligent och välutbildad. Undersökningen visade med emfas att antalet ”heavy users” av TV-serien, som fått Scully som idol, i betydligt högre grad än ”medium watchers” sökt sig till utbildningar inom STEM. Samtidigt som de med sina erfarenheter efter studierna verkligen uppmuntrade andra unga tjejer att söka sig till området.

Men ”vanlig” sponsring då?

Naturligtvis fanns det kreativa lösningar inom den traditionella sponsringen också. Ett av de exempel vi gillade mest var belgiska ölmärket Jupiler som inför och under Fotbolls-VM 2018 helt la beslag på fansens uppmärksamhet genom att helt sonika döpa om ölet till Belgium och lansera kampanjen ”We are Belgium”. Som sponsor både till landslaget och VM (genom moderbolaget Anheuser-Busch InBev) satsade man på en total makeover under hela våren och sommaren, bytte all on-pack promotion, flasketiketter, inredning på pubar, reklamkampanjer etc för att passa in i temat. Ett hästjobb förstås, men med en enorm utväxling i både koppling som sponsor och framför allt försäljning.

Även Bud Light gjorde en uppvisning i att agera agilt med stor förståelse för målgruppen genom sina ”Victory Fridges”. NFL-laget Cleveland Browns hade en historiskt dålig matchserie och förlorade 15-16 matcher i rad. Bud LIght gick då ut med erbjudandet att när Browns vann, skulle man bjuda hela staden på öl… Man installerade stora kylskåp fyllda med öl på ett antal pubar i Cleveland – men också försedda med tunga kedjor och lås runt om. Så när Browns efter 19 raka förluster till slut vann en match skickades en elektronisk signal ut till låsen som i samma sekund låstes upp och kedjorna föll till golvet. Party on, Cleveland!

Den verkligt röda tråden

Det som var en riktigt sammanhållande faktor mellan alla konferenserna var fokuset att vi verkligen MÅSTE börja prata med den unga generationen på deras villkor. Det får vara sluttjatat om Millennials nu – de är idag mellan 25 och 40 år och är verkligen inte ”nästa generation”. Istället handlar det om att förstå Gen Z (födda mellan 1996-2009) och kanske även Alpha Kids (födda 2010 och senare). Här har vi dem som just nu bygger upp sina konsumtionsvanor, utbildar sig till att bli dina kommande arbetskamrater, påverkar familjen om en stor del av inköpen och är allmänt långt framme i debatten.

En person som kan illustrera dessa ungdomar är vår egen Greta Thunberg. På samtliga konferenser vi besökte tog minst en talare upp Greta som ett exempel på hur den här generationen beter sig. De agerar, de är lösningsorienterade, och de vill förändra saker. I skrivande stund har det just varit en världsomspännande skolstrejk genomförd via nätverket Fridays for Future (lagom tajmad med EU-valet…). Man beräknar att ca 1600 demonstrationer genomfördes i 140 länder, med ca 1,8 miljoner människor medverkande. En aktivitet som aldrig hade skett om inte en enda 15-åring hade börjat sitta med sitt hemmagjorda plakat utanför den svenska riksdagen.

Men mer om ungdomskommunikation får vi ta i en uppföljande trendspaning…

 

Anders Lindén

anders@tangobrandalliance.se

 

PS

Passa på att boka in lite vidareutbildning på höstens kurser medan kalendern ändå är tom:

8 oktober – Fördjupningskurs Brand Alliances

17 oktober – Kreativa Avtal för säljande parter

24 oktober – Kreativa Avtal för sponsorer